Cum te poate ajuta Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala?

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cel mai testat tratament psihologic pentru tratarea unei game largi de afecțiuni emoționale. Este foarte utilizată în întreaga lume pentru ca oferă un set de tehnici rapide si foarte accesibile, bazate pe cercetare științifică, care pot fi folosite pentru a gestiona diferite tulburări (anxietate, depresie, dependente, furie, procrastinare, probleme relaționale).


Psihoterapia cognitiv-comportamentala o forma de terapie focusată pe soluții, care are ca scop reducerea simptomelor si creșterea calității vieții cât mai repede cu putința. Include atât o componenta cognitivă, care se concentrează pe schimbarea tiparelor problematice de gândire, cât si o componenta comportamentala, care încurajează activitățile utile si recompensatorii.

Principiile psihoterapiei cognitiv-comportamentale

Colaborare si participare activa

Atunci când lucrezi cu un terapeut specializat în psihoterapie cognitiv-comportamentala este important sa iti asumi un rol activ în proces. Vei avea un cuvânt de spus atât în definirea obiectivelor, cât si asupra modurilor în care te vei îndrepta spre îndeplinirea lor.

Focus pe probleme specifice

Un aspect definitoriu al psihoterapiei cognitiv-comportamentale este definirea problemei si identificarea obiectivelor importante pentru tine. Cu cât sunt mai clar si mai specific definite dificultățile tale, cu atât sunt mai ușor gestionabile.

Utilizarea unor tehnici variate

Procesul terapeutic implica utilizarea unei game variate de tehnici si descoperirea celor mai utile instrumente pentru dificultățile tale: activare comportamentala, restructurare cognitivă, exerciții de relaxare, meditație, tehnici de expunere progresiva.

Teme de casa self-help

Psihoterapia cognitiv-comportamentala se întâmplă de fapt între ședințe. Ceea ce înveți în cadrul terapiei va trebui sa exersezi si în afara ședințelor, pe cont propriu. Iata câteva exemple de sarcini pe care le poți avea de implementat între ședințe: monitorizarea stărilor emoționale, a gândurilor si a comportamentelor, planificarea unor activități, contracararea gândurilor negative, lectura unor capitole din cărți sau a altor materiale informative, optimizarea stilului de comunicare cu ceilalți.

Focus pe prezent

Desi în alte forme de psihoterapie accentul este pus pe trecut, în special pe perioada copilăriei, psihoterapia cognitiv-comportamentala se concentrează asupra modului în care gândurile si acțiunile din prezent iti influențează calitatea vieții emoționale, precum si asupra utilității schimbării tiparelor actuale de gândire.

Devii propriul tău terapeut

Cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale vei învața un set de instrumente care te va ajuta sa iti gestionezi problemele pe cont propriu, după terminarea terapiei.

Accent pe prevenirea recaderilor

Un obiectiv important al acestui tip de psihoterapie este sa menții rezultatele pe care le obții în lucrul cu un specialist, mult timp după terminarea ședințelor. Înțelegând factorii care au contribuit la anxietate, depresie sau celelalte probleme ale tale, poți acorda atenție semnelor care anunță iminenta unei recidive si poți aplica în continuare setul de instrumente învățat la terapie.

Psihoterapie limitată în timp

Deoarece programele psihoterapeutice cognitiv-comportamentale sunt standardizate, putem avea o idee despre efectul mediu pe care un număr de ședințe îl va avea asupra unei afecțiuni.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie de scurta durata, programele de tratament pentru majoritatea problemelor limitându-se la un număr de aproximativ 16 -20 de ședințe.

— 01

Atunci când ești nevoit sa tolerezi incertitudinea, este posibil ca situația respectiva sa iti provoace o oarecare anxietate, ceea ce este  …

— 02

Depresia poate fi un major obstacol în viața ta, pentru ca te împiedică sa te bucuri de plăcerile cotidiene si te îndeamnă sa te critici si sa te …

— 03

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cel mai testat tratament psihologic pentru tratarea unei game largi de …