Ce este anxietatea?

Atunci când ești nevoit sa tolerezi incertitudinea, este posibil ca situația respectiva sa iti provoace o oarecare anxietate, ceea ce este absolut normal. De fapt, anxietatea este chiar utila, pentru atunci cât te simți anxios, atenția si motivația ta sporesc, iar nivelul tău de energie creste.

 

De la un anumit punct insa, anxietatea poate deveni o problema. Dacă îngrijorările iti distrag atenția si te împiedică sa te bucuri de viața ta, este momentul sa ceri ajutorul unui specialist. Negestionata si netratată, iti poate acapara viața si poate interfera cu funcționarea ta zilnică.

 

În timp ce anxietatea e comună și la femei și la bărbați, femeile sunt de doua ori mai predispuse să se lupte cu ea. Poate apărea la orice varsta, se poate dezvolta treptat sau poate fi declanșată de un eveniment specific.

 

Majoritatea studiilor care cercetează anxietatea recunosc existența a mai multor subtipuri de tulburări specifice, care diferențiază în mod clar un tip de tulburare față de altul.

Tipuri de anxietate

• Tulburarea de anxietate generalizată (stresul cronic)
Aceasta tulburare este caracterizată printr-o anxietate frecventă și intensă legată de lucrurile de zi cu zi cum ar fi munca, sănătatea, siguranța, performanța, familia, finanțele. Presupune o îngrijorare cronică exagerată, greu de controlat, care provoacă un distres semnificativ și un deficit al funcționării zilnice a persoanei.

• Atacurile de panică/Tulburarea de panică
Se referă la episoade acute de panică intensă și teamă. Un atac de panică este un episod de anxietate intens care apare în mod neașteptat și include palpitații, dureri toracice, dificultăți respiratorii, senzație de nod în gât, greață, furnicături la nivelul extremităților, tulburări digestive și agitație. Aceste simptome sunt insoțite adesea de frica persoanei că moare sau că își pierde mințile.

• Anxietatea socială
Acest tip de anxietate este caracterizat prin frică accentuată și persistentă față de situațiile sociale sau față de contextele care presupun evaluarea performanței.
Anxietatea își are originea în frica de a fi supus observației și evaluării negative a celorlalți și va conduce la sentimente de jenă, umilință și rușine.

• Tulburarea de stres post-traumatic
Este o tulburare cronică de anxietate care rezultă din trăirea unor evenimente de viață traumatice sau care au pus viața persoanei în pericol. Simptomele includ flashbackuri sau coșmaruri despre evenimentul traumatizant, hipervigilență persistentă față de noi amenințări și pericole precum și evitarea oamenilor sau a situațiilor care ar putea să îi reamintească despre eveniment.


• Tulburarea obsesiv-compulsivă
Aceasta tulburare este caracterizată prin gânduri intruzive și incontrolabile care determină anumite comportamente. Obsesiile sunt gânduri, imagini sau impulsuri nedorite și inacceptabile repetitive, dificil de controlat si care produc distres, chiar dacă persoana este conștientă că gândul respectiv este irațional. Compulsiile sunt comportamente repetitive, asociate unui impuls puternic de a acționa, în ciuda faptului că persoana ar dori să nu reacționeze și al căror scop este să neutralizeze distresul.

• Fobiile
Sunt temeri nerealiste sau exagerate față de unele obiecte, locuri sau oameni.
Persoanele care suferă de fobii sunt conștiente cât de iraționale sunt fricile lor, dar nu se pot abține să nu reacționeze.

Cum funcționează psihoterapia cognitiv-comportamentala în tratamentul anxietății ?

Tehnicile cognitiv-comportamentale utilizate în anxietate includ: psihoeducatie (ești ajutat sa înțelegi natura anxietății si tipurile de situații pe care le eviti si care iti amplifica teama), tehnici de control al respirației si de relaxare, expunerea treptata la situațiile care iti provoacă teama, identificarea si modificarea gândurilor eronate care iti întrețin si iti amplifica distresul.


Pe parcursul ședințelor, vei învața sa recunoști semnalele interne care te avertizează ca s-a declanșat anxietatea si vei accepta schimbările fiziologice ale corpului tău fără sa le mai consideri un pericol. Vei reuși sa te detasezi de gândurile anxioase si sa le tratezi ca pe niște informații mai degrabă decât ca pe niște adevăruri absolute, astfel ca vor avea un impact mai mic asupra ta.


Vei învața sa gestionezi trăirile anxioase prin tolerarea incertitudinii si detașarea de gândurile si comportamentele nedorite. Pe măsură ce îți însușești aceste abilități, relația ta cu anxietatea va începe să se schimbe. Aceste trăiri anxioase vor deveni mai puțin intense și mai puțin frecvente, permițându-ți să trăiești o viață liniștită, echilibrată și înfloritoare.

— 01

Atunci când ești nevoit sa tolerezi incertitudinea, este posibil ca situația respectiva sa iti provoace o oarecare anxietate, ceea ce este  …

— 02

Depresia poate fi un major obstacol în viața ta, pentru ca te împiedică sa te bucuri de plăcerile cotidiene si te îndeamnă sa te critici si sa te …

— 03

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cel mai testat tratament psihologic pentru tratarea unei game largi de …